Ik heb nog een vraag...

Alle vragen zijn welkom. Wel hebben we alvast een paar vragen (en antwoorden) voor je op een rijtje gezet. Mocht je er toch niet uitkomen of een andere vraag hebben, maak dan gebruik van ons contactformulier

Zeker is deze actie nodig!  Nog altijd zijn er invloeden van de slavernij en het kolonialisme te zien in Nederland en waarschijnlijk ook in jouw stad. De kans is groot dat hier weinig over wordt verteld in lokale musea, omdat kolonialisme of slavernij onderwerpen zijn die lastig zijn om te bespreken. Met het uitbrengen van dit T-shirt willen we graag dat mensen inzien dat slavernij en kolonialisme ook behoren tot hun eigen geschiedenis. Invloeden van deze geschiedenis leven nog altijd door in de huidige maatschappij.  

 

*We erkennen dat slaafgemaakt de correcte term is. Het oudere woord ‘slaaf’ wordt gebruikt om de vraag kracht bij te zetten. 

Dekolonisatie van de geest, of decolonisation of the mind in het Engels, is een proces waarbij mentale processen, zoals taal, cultuur, traditie en gedrag vrij worden gemaakt van koloniale invloeden. Dekolonisatie betekent hier “het zelfstandig maken van kolonialisme”.  

Dekolonisatie kent drie fases. De eerste fase is politieke dekolonisatie, waarbij een land onafhankelijk wordt van een kolonisator op politiek niveau. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen Indonesië afhankelijk werd van Nederland in 1945. De tweede fase is economische dekolonisatie, waarbij voormalig gekoloniseerde landen ook economisch op eigen benen kunnen staan. De derde fase is de fase waar we nu in zitten: de geestelijke dekolonisatie, of dekolonisatie van de geest.  

 

Dekolonisatie van de geest is een proces waarbij ten eerste bewustwording gecreëerd moet worden over de invloeden van de 400 jaar koloniale geschiedenis die Nederland rijk is. Institutioneel racisme, koloniale straatnamen en zwarte piet zijn hier voorbeelden van. Door voorbeelden van koloniaal denken te leren herkennen bij jezelf en bij anderen, lukt het uiteindelijk om te werken naar een volledig gedekoloniseerde samenleving. Met dit T-shirtproject hopen we bij te dragen aan de eerste stap van bewustwording.  

Dat klopt. Het is alleen wel een goede eerste stap in de juiste richting, en daar doelen we met dit project op.  Zodra mensen bewust worden van koloniaal taalgebruik of racisme, kunnen ze actie ondernemen om ook daadwerkelijk wat te veranderen. Zo kan je:  

  • Bepaalde woorden niet meer gebruiken 
  • Nadenken over je eigen vooroordelen, deze onder ogen zien en loslaten 
  • Andere mensen uitleggen waarom iets racistisch en kwetsend kan zijn
  • Meer informatie opdoen om te leren over racisme en de erfenis van kolonialisme op de Nederlandse samenleving.
  • En natuurlijk dit T-shirt bestellen en dragen! Zo gaan ook anderen zich afvragen wat dekolonisatie nou precies is. 
 

Helemaal niets! We doen dit puur en alleen om hedendaags racisme aan de kaak te stellen en ons koloniale verleden bespreekbaar te maken, juist ook vanuit een lokaal perspectief. Eventuele donaties en winst gaat naar de Reframing Herstory Art foundation. Dit is een organisatie uit Arnhem met als doel om bewustwording en educatie te brengen over het koloniaal- en slavernijverleden in Gelderland. Ook wil de organisatie de dialoog bevorderen over dit onderwerp. Ook willen ze een plek bieden voor het vertellen van niet eerder vertelde verhalen over het koloniaal- en slavernijverleden. 

We willen in maart beginnen met de verzending en het verspreiden van de T-shirts. Dit duurt zo lang, omdat we werken met een pre-order systeem.  Als we de exacte aantal bestelde T-shirts duidelijk hebben, begint het productieproces pas. Zo wordt er geen enkel T-shirt weggegooid en wordt elk shirt speciaal voor jou gemaakt! 

We houden je op de hoogte via deze website op onze nieuwspagina. Ook sturen we je een mailtje wanneer je je shirt kan ophalen of in de brievenbus kan verwachten. Stay tuned!