Daar zijn ze dan!

Het dekoloniseren van de geest kan beginnen, want de T-shirts zijn binnen!

Iedereen die een T-shirt besteld heeft via de pre-order: ze komen eraan of je kan ze binnenkort afhalen in Utrecht! Heb je je shirt binnen? Vergeet dan niet een foto van je shirt te delen: dat waarderen we enorm!

Was je te laat voor de pre-order? Geen probleem! Een shirt bestellen kan gewoon nog via deze website. Wees er wel snel bij, want er is een beperkte oplage. Limited edition!

WhatsApp Image 2021-04-17 at 16.22.06

Pre-order tot en met 14 maart!

Ten eerste willen we jullie ontzettend bedanken voor de leuke en enthousiaste reacties die we hebben gekregen de afgelopen maand! 

Voor iedereen die nog geen shirt heeft besteld: je hebt nog tot en met zondag 14 maart a.s. om je bestelling te plaatsen! Wacht dus niet te lang, want voor je het weet zijn ze niet meer te pre-orderen. Na zondag 14 maart zal er een gelimiteerd aantal shirts beschikbaar blijven voor de verkoop, maar dit zullen er niet zo veel zijn. Wil je er dus zeker van zijn dat je een shirt kan bemachtigen? Pre-order dan nu!

Na 14 maart zullen we de geplaatste bestellingen versturen en zullen de T-shirts echt gedrukt worden! De mensen die een T-shirt hebben besteld zullen via de mail op de hoogte gehouden worden over wanneer ze hun shirt kunnen verwachten. Tot die tijd dus nog heel even geduld!

De aftrap!

En we zijn begonnen! Vanaf vandaag kan je dan je eigen 'dekolonisatie van de geest’-T-shirt bestellen. Wacht niet langer en pre-order nu!

 

De T-shirts worden gratis geleverd in Harderwijk, Hierden en Ermelo. Daarnaast kunnen ze gratis worden opgehaald in Utrecht Nieuw-Engeland/Utrecht Lombok en Utrecht Overvecht. De exacte Utrechtse afhaallocaties word je toegestuurd als je voor deze optie gaat.  

 

Kom je niet uit de omgeving van Harderwijk of Utrecht? Dan zijn de verzendkosten 4 euro (brievenbustarief). 

De levering zal eind februari plaatsvinden. Op deze website komen updates over de levering en andere ontwikkelingen, dus houd deze pagina goed in de gaten! 

catalogus

Naar de drukker

Astrid en Rune bezochten de drukker in Ermelo om de laatste knopen door te hakken. De kleuren, het type T-shirt en de stof: we bepalen het helemaal zelf! En ja, dat was soms nog best wel lastig. Zeker als je, zoals Rune, niet zo goed bent in keuzes maken. Er is uiteindelijk gekozen voor de kleuren mosterdgeel en wit. De T-shirts worden op ecologisch katoen gedrukt. Lekker duurzaam dus! 

 

Ondertussen schrijven we de teksten voor op de website, de achtergrondinformatie en ons marketingplan. Het gaat bijna gebeuren, nog heel even geduld!  

 

Naar de tekentafel

Maar hoe bedenk je nou wat er op zo’n T-shirt moet komen? Astrid en Rune besloten in een café (want dat kon toen nog) te brainstormen over de afbeelding. Al snel kwam de figuur Jan Kooi naar voren; een zwarte man die als Afrikaanse soldaat in het Nederlandse leger vocht. Rune was hem bij eerder onderzoek ook al tegengekomen. Daarnaast is de poort van het Koloniaal Werfdepot afgebeeld op het T-shirt. Dit is het meest duidelijke herkenningspunt dat het koloniaal verleden van Harderwijk nog steeds zichtbaar maakt. De locatie en Jan Kooi werden gecombineerd en zo ontstond een eerste schets van wat er nu op het T-shirt staat.

Astrid en Rune kunnen veel, maar niet zo goed tekenen. Daarom besloten ze een lokale, jonge kunstenaar te benaderen die hen verder kon helpen. Willem Holtrop heeft in Ermelo gewoond en had daarnaast affiniteit met het onderwerp, dus wilde hij JONG&Politiek graag helpen. Zonder Willem had de ontzettend gave illustratie achterop het T-shirt niet bestaan. We willen Willem daarom nogmaals heel erg bedanken voor zijn enthousiasme en inzet! Kan je niet genoeg krijgen van Willem's prachtige creaties? Volg hem op Instagram @willemholtrop!

WhatsApp Image 2021-01-28 at 14.31.13 (1)

Het begin

Ergens in september besloten Astrid en Rune via JONG&Politiek Harderwijk ‘iets te doen’ met het koloniaal verleden van Harderwijk. Rune had eerder al onderzoek gedaan naar het koloniaal verleden van de stad. Ze merkte op dat deze geschiedenis lang niet altijd bekend is en soms zelfs vergeten wordt. Astrid kwam vervolgens met een geweldig idee: laten we een T-shirt produceren! Zo gezegd, zo gedaan.

Met veel enthousiasme begonnen de twee, met de steun van JONG&Politiek, aan een leuk, maar lang maakproces. Daar kwam nog veel meer bij kijken dan dat ze van tevoren hadden verwacht. Er is namelijk heel wat nodig voor zo’n T-shirtlijn: een drukker, een illustrator, een promotieplan en een website met daarop goede en duidelijke informatie. Over alles moet worden nagedacht!